Τα τελευταία δύο χρόνια σίγουρα θα χρειάστηκε να μείνεις μακριά από κάποιο αγαπημένο σου άτομο για κάποιο διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που πρέπει να αποχωριστείς κάποιον για πολλούς μήνες ή ακόμα και για χρόνια. Συνήθως ο λόγος είναι η μετακόμιση σε άλλο μέρος λόγω σπουδών ή εργασίας. Για να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να κρατήσουμε τη σχέση με τη φίλη μας ζωντανή ακόμα και όταν δε βλεπόμαστε. Λένε πως μάτια που δε βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται, αλλά στην εποχή μας δεν υπάρχουν τέτοιες δικαιολογίες.
Αφορμή αυτού του κειμένου ήταν ότι συνειδητοποίησα ότι κάποια άτομα πολύ αγαπημένα μου μπορεί να βρίσκονται μακριά, αλλά είναι αυτά που θα λάβουν μήνυμά μου πρώτα πρώτα όταν έχω να τους πω για κάτι τόσο ασήμαντο, όπως το νέο μου κούρεμα, ή και πιο σημαντικό, όπως η απόκτηση ενός νέου κατοικίδιου!
Τι κάνουμε λοιπόν για να μη χάσουμε επαφή και να μην ανταμώσουμε κάποια στιγμή σαν ξένες;
Διαδικτυακή επικοινωνία
Ακόμα και αν η φίλη σου ή εσύ δεν είστε φαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα υπάρχει κάποιος τρόπος να τα λέτε εύκολα διαδικτυακά. Ειδικά αν βρίσκεστε σε διαφορετικές χώρες και η τηλεφωνική επικοινωνία είναι δύσκολη. Δε χρειάζεται να έχετε Facebook για να μαθαίνετε η μία τα νέα της άλλης. Σίγουρα το να βλέπεις και συχνές αναρτήσεις κάποιου μειώνει την απόσταση, αλλά ακόμα και μέσω μέηλ μπορείτε να κρατήσετε επαφή. Μπορείς να χρησιμοποιείς κάποια εφαρμογή μόνο για αυτήν αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας. Ένας λογαριασμός στο whatsapp ή στο messenger μπορεί να είναι η γέφυρα επικοινωνία σας.
Μην αλλάξεις απέναντί της
Ότι δε βλέπεστε δε σημαίνει και ότι πρέπει να αλλάξει η στάση σας, ο τρόπος που μιλάγατε η μία στην άλλη ή ο αυθορμητισμός που είχατε όταν ζούσατε κοντά. Πριν χωριστείτε θα της έστελνες μήνυμα μόνο συγκεκριμένες ώρες ή μέρες; Αν έχεις το ελεύθερο, στείλε της μήνυμα όποτε νιώσεις την ανάγκη. Πρόσεχε όμως! Αν τώρα έχει άλλο πρόγραμμα ή αν ζει με κάποιον άλλον που μπορεί να τον ενοχλήσεις ή αν έχει άλλη ζώνη ώρας, τότε σκέψου και τη δική της πλευρά και φρόντισε να μην της δημιουργείς πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική της ζωή.
Μην περιμένεις λόγο για επικοινωνία
Πριν υπάρξει η απόσταση μεταξύ σας ίσως να υπήρχε η δυνατότητα να συναντιέστε συχνά ή να βλέπεστε καθημερινά. Λογικά η καθημερινότητά σας θα έχει αλλάξει και η καθημερινή επικοινωνία να μην είναι εφικτή. Όμως μην περιμένεις μόνο γιορτές και γενέθλια για να επικοινωνήσετε. Είναι η φίλη σου και όχι η δικηγόρος σου. Δε χρειάζεται να είναι κάποια ειδική περίσταση για να επικοινωνείτε. Στείλε μια φωτογραφία από ένα καινούριο ρούχο που αγόρασες ή πες της το τελευταίο κουτσομπολιό της πόλης. Τι, δεν κουτσομπολεύετε; Ούτε εγώ!
Κάνε τη να νιώσει όμορφα
Κάνε τη φίλη σου να νιώσει όμορφα ή για να το πούμε πιο σωστά μην την κάνεις να νιώθει άσχημα. Φράσεις όπως ‘Άντε γύρνα πίσω’, ‘Μου λείπεις, γιατί με άφησες;’ και ‘Δεν πιστεύω οι καινούριες σου φίλες να είναι καλύτερες από μένα’ καλύτερα να αποφεύγονται. Αντιθέτως, δείξε τη χαρά σου που έχει κάνει νέες γνωριμίες. Δε θέλεις η κολλητή σου να περνάει καλά μόνο όταν είναι μαζί σου. Οι αληθινοί φίλοι θέλουν να βλέπουν τον δικό τους άνθρωπο χαρούμενο ακόμα και αν δεν είναι εκεί να πάρει μέρος από τη χαρά του.
Διατηρήστε τα κοινά σας ενδιαφέροντα
Για να είστε τόσο καλές φίλες πιθανώς να έχετε και κοινά ενδιαφέροντα. Αν και οι δύο ασχολείστε με το ίδιο άθλημα, το ότι δε μένετε πια κοντά δε σημαίνει ότι δε θα μιλάτε πια για αυτό. Ή αν βλέπατε παλιότερα ταινίες μαζί, πρότεινε της κάποια ταινία που είδες και πιστεύεις ότι θα της αρέσει. Ή κάνε της έκπληξη στέλνοντας της ένα βιβλίο που πιστεύεις ότι θα ήθελε να διαβάσει.
Μην ανησυχείς! Βέβαια θα υπάρχουν στιγμές που μπορεί να νιώθεις μοναξιά και να σου λείπει η φίλη σου, αλλά στις μέρες μας υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε επαφή μέχρι την επόμενη φορά που θα ανταμώσετε.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο beautyandthemist.gr